MALI ALEKSANDAR papagaj (plavi)

Kod proizvoda - SKU 13778

Opis

Ne vršimo isporuku ljubimaca!

Naše ljubimce/životinje možete kupiti u našim radnjama ili rezervisati na broj telefona 067/156-569

Mali aleksandar (Psittacula krameri) po rasprostranjenosti od svih vrsta srednjih papagaja, izuzimajući nimfu spada u teritorijalno najrasprostranjeniju vrstu papagaja. Njegova prirodna prebivališta prostiru se u zapadnoj, centralnoj i deluistočne Afrike, i zemljama Indijskog potkoninenta.

Veličina ovih papagaja kreće se od 40-42 cm. Osnovna boja im je zelena sa svetlije zelenim grudima i karakterističnim crvenim kljunom. Mužjak se od ženke razlikuje po crveno-crnom okovratnom prstenu koji dobija tek posle dve godine starosti, kada ova vrsta papagaja i postaje polno zrela. Inače pol mladih ptica je veoma teško razlikovati jer su bukvalno identične. Veštačkom selekcijom dobijeno je puno različitih mutacija. Žuta(lutino), plava, bela(albino), siva, oliva, svetlo plava, cimetna, pa, u poslednje vreme plava sa belom glavom, bela sa plavom glavom, bela sa plavom glavom i zelenim repom su neke od mutacija koje srećemo u volijerama odgajivača.

Mali aleksandar je najčešće čuvana vrsta iz roda Psittacula. Nije preterano zahtevan u pogledu ishrane i prednost je u prilično lakom parenju i odgajivanju mladih. U dosta dubokim dupljama dreća ženka polaže 3-5 belih jaja veličine 24x30mm i leži na njima naredna 22 dana. Nakon šest nedelja od izleganja, mladi će napustiti gnezdo, već poprilično oformljeni i operjali, sa nešto kraćim repom, koji će vremenom dostići punu dužinu. Ostaju sa roditeljima još 4-5 nedelja učeći da jedu i stičući letačko znanje.

Nekoliko godina unazad primećena su čitava jata od stotinak jedinki u migracionom letu nad Engleskom, pa je vrlo verovatno da će se ova vrsta papagaja naseliti i po Evropi u sledećem vremenskom periodu.

Kao kućni ljubimac, mali aleksandar je veoma zahvalan. Hrani se zrnevljem suncokretaprosaovsa, svetlog semena, američkog i sirka šećerca, konoplje, kao i kukuruzom kokičarem uz dodatak voća jabuke, i povrća-šargarepespanaća,paprike sa semenom i drškom, krastavca i posebno listom maslačka, peršunom, što mu predstavlja posebnu poslasticu.Kupus i povrće iz te porodice treba izbegavati jer postoji mogućnost dobijanja proliva, što u dužem periodu može da izazove i tragičan ishod.


izvor: https://wikipedia.org

Informacije

SKU
13778
Kategorije
Težina
0.3 kg
Proizvođač
Zoo